Hvordan syr man i jersey?

Af Lotte fra spinderup.dk06-05-2022

Hvis du vil vide mere om, hvordan du syr og klipper i jersey, fx bomuldsjersey, og hvilke synåle og sømme, du skal bruge, så læs videre her.

Der er mange, som er bange for at sy med jersey, men som med alt andet stof, skal du bare kaste dig ud i det. Det er jo trods alt bare stof, og selvfølgelig koster det penge, men jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Og det er fantastisk at kunne sy tøj i jersey, da det er behageligt at have på, og du kan efterhånden få så mange sjove print, at du kan skabe noget helt unikt, som passer lige til dig og din smag.

Hvis det er første gang, du skal sy noget i strækstof, kan det være en god idé at starte med bomuldsjersey. Det er lidt mere stabilt end fx bambusjersey og viscosejersey.

Der er forskellige typer strækstof, og de forskellige typer passer ikke altid til alle mønstre. Sørg derfor for at læse på mønsteret, hvilken type strækstof designeren anbefaler til netop det mønster. Nogle gange angiver de endda, hvor meget stræk der skal være i stoffet, for at det egner sig til mønsteret.

Vi har lavet en guide til, hvordan du måler, hvor meget stræk der er i dit jerseystof. Du kan printe den, så du altid nemt kan måle stræk i dit stof. Klik her for at downloade strækguiden.

Og du kan sagtens sy jersey på en almindelig symaskine. Du behøver ikke at investere i en overlocker for at sy med strækstof. Det går hurtigt med en overlocker, og du får nogle flotte sømme indvendigt, men du kan sagtens opnå det samme fine resultat på en almindelig symaskine. Det eneste er, at din symaskine skal kunne sy en stræksøm.

Vask stoffet inden brug

Det første, du bør gøre, er at vaske dit stof, inden du begynder at klippe og sy i det. Nogle jerseystoffer kan godt krympe en del, efter at de er blevet vasket. Og det vil være superærgerligt, hvis du bruger tid og penge på at sy fx en kjole, som ikke længere passer, når den kommer ud af vaskemaskinen efter første vask.

Husk også gerne at tørre stoffet liggende fladt, da det kan strække sig ud af form, hvis det hænger for meget ud over kanten på tørrestativet, mens det er vådt og tungt.

Hvordan klipper man i jersey?

Inden du begynder at klippe i stoffet, bør du stryge det, så du ikke har folder og sjove bump på stoffet, da det kan gå ud over pasformen i det færdige resultat.

Det vigtigste, når du klipper jerseystof, er at sørge for, at du ikke strækker stoffet. Læg stoffet fladt på bordet eller gulvet, og placer mønsterdelene på stoffet. Sørg for, at stoffet ikke hænger ud over kanterne på bordet (hvis du bruger et bord), da det vil strækket stoffet ud af form. Du kan enten bruge nåle til at nåle mønsterdelene fast med og bruge en saks til at klippe delene ud med. Eller du kan bruge vægte og en rulleskærer (med en skæremåtte under) til at skære delene ud med, afhængigt af hvad du foretrækker.

Hvilke synåle skal man bruge til jersey?

Alle strækstoffer bør sys med en speciel nål til jersey. Jerseynåle har en rund spids, som skubber fibrene til side i stedet for at gennembore fibrene, så de går i stykker. Størrelsen på nålen afhænger af den type strækstof, du syr i. Størrelse 75 og 80 er til tynde til mellemtykke strækstoffer, og str. 90 er til tykkere strækstoffer som fx jogging eller french terry. Du behøver ikke at bruge en speciel tråd, men en polyestertråd af god kvalitet er klart at foretrække.

Hvilke sømme skal du bruge til strækstof?

Der findes forskellige typer sømme, som du kan bruge, når du syr i strækstof. Du bør undgå at sy med en ligeud-søm, som du fx bruger til fast stof. Den vil hurtigt knække, når du begynder at bruge dit tøj.

De bedste sømme til at sy i jersey-stof er enten en søm, der ligner et lyn, eller et meget smalt og kort zigzag.

Sømmen, der ligner et lyn, kan strækkes ganske meget, inden den knækker, men den kan være meget besværlig at sprætte op, hvis man syr forkert (og det sker jo desværre).

Kontursting

 

Når jeg syr zigzag, syr jeg med en bredde og en længde på 1.2, men indstillingerne er forskellige på de enkelte symaskiner, så jeg vil foreslå, at du afprøver en masse forskellige kombinationer af brede og længde på sømme, strækker sømmene (en lille stræktest for at se, hvor holdbar sømmen er) og finder ud af, hvilken søm der passer dig bedst.

Smal zigzag

 

Hvis din maskine har en kastesøm/overlocksøm, kan du også bruge den. Den både syr og afslutter kanterne i én omgang. Men med jersey-stof behøver du ikke at afslutte dine kanter, da de ikke trevler, ligesom fast stof gør.

Overlocksøm

 

Hvordan syr man i jersey på symaskinen?

Når du skal til at sy dine mønsterdele sammen, er det vigtigt, at du forsigtigt guider stoffet igennem. Træk ikke i stoffet fra bagsiden, og skub det heller ikke igennem fra forsiden. Du skal heller ikke holde fast i stoffet fra forsiden, så du hiver i det. Det vil resultere i buler i stoffet og sømmene.

Hvis du oplever, at sømmene buler, forsvinder det dog mange gange, hvis du stryger sømmene med godt med damp. Men en af de vigtigste tip, når du syr, er at stryge sømmene, efterhånden som du syr. Strygningen får dit slutresultat til at se tiptop professionelt ud, så husk at stryge, selvom det nok er den mest kedelige del af hele processen.

De fleste mønstre foreslår, at du stabiliserer skuldersømmene og eventuelt også halskanten. Jeg bruger ofte gennemsigtig elastik, men du kan også sagtens bruge et stykke vlies, et tyndt bånd eller et stykke bomuldsstof, som du klipper til. Det forhindrer, at skuldersømmen ikke strækker sig og bliver længere, efterhånden som du bruger tøjet.

Hvilke sømme skal du bruge til oplægning af jersey-stof?

Der er nogle forskellige sømme, du kan bruge, når du skal lægge en kant op på jersey. Det kan fx være et ærme eller den nederste kant på en T-shirt, et par leggings eller en kjole.

Ligesom den søm, du bruger til at sy de forskellige mønsterdele sammen med, er det også vigtigt, at oplægningssømmen kan strækkes. Du kan fx bruge trepunkts zigzag, en tvillingnål eller tredobbelt stræksting. De er alle tre fleksible og strækker sig med stoffet.

Den bedste måde at lægge jerseystoffet op på er ved at bukke oplægningskanten mod vrangsiden og sy oplægningssømmen fra retsiden af stoffet. Det giver den flotteste søm.

Trepunkts zigzag

3-punkts zigzag

 

Tvillingnål

Tvillingnål

 

Tredobbelt stræksting

Tredobbelt stræksting

 

Hurtige tip til at opnå det bedste resultat med jersey-stof

- Vask og stryg stoffet, inden du går i gang med at klippe og sy.

- Undgå at strække stoffet, når du klipper dine mønsterdele ud.

- Sy med en stræksøm, og test gerne, hvor meget sømmen kan strække, inden du går i gang med at sy.

- Test din sømme på et stykke af det stof, du skal til at sy med. På den måde kan du nemt og hurtigt finde ud af, om sømmen ser rigtig ud, eller om du skal justere den.

- Undgå at strække stoffet, mens du syr. 

- Pres sømmene med godt med damp undervejs.

- Stabiliser evt. skuldersømmen.

Spinderup-teamet ønsker dig rigtig god fornøjelse, og hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.