Hvordan måler jeg, hvor meget stræk der er i mit stof?

Af Lotte fra spinderup.dk22-05-2022

Nogle gange kan du have brug for at vide, hvor meget stræk der er i det stof, du gerne vil sy i. Det kan være, at dit symønster kræver, at der er en vis mængde stræk i dit stof, for at modellen kan passe ordentligt. Det kan fx være en buksedragt, hvor der skal være en vis mængde stræk i stoffet, for at du kan få buksedragten af og på, uden at den går i stykker. Eller det kan være, at du er ved at sy en T-shirt, hvor brystmålet har et bevægelsesrum, der kræver en vis mængde stræk, for at den kan passe ordentligt.

Vi har udarbejdet en guide til, hvordan du måler, hvor meget stræk der er i dit stof (målt i procent). Den er lige til at downloade og printe ud.

Du kan vælge at downloade guiden her med en lineal, du kan bruge: Klik her for at downloade din strækguide.

Eller du kan følge denne vejledning:

1. Mål 10 cm langs ægkanten (den kant, hvor stoffet er blevet klippet over) på dit stof vha. en lineal eller et målebånd. Du kan evt. markere de 10 cm med knappenåle eller kridt.

2. Hold stoffet mellem dine pegefingre og tommelfingre ved de to knappenåle (de 10 cm).

3. Stræk stoffet langs linealen eller målebåndet, så langt du kan strække det (uden at trække alt for voldsomt i det).

4. Mål, hvor langt ud du kan strække stoffet. Hvis du fx kan strække stoffet ud til 13 cm, er der 30 % stræk i dit stof. Hvis du kan strække det ud til 15 cm, er der 50 % stræk i dit stof osv.

Vi håber, at dette kan være en hjælp, når du skal måle, hvor meget stræk der er i dit stof.

Vi har ikke angivet mængden af stræk i vores strækstof, men du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så måler vi den gerne for dig.

Rigtig god fornøjelse med at sy!

Spinderup-teamet