Hvad betyder skålstørrelse i syning?

Af Lotte fra spinderup.dk16-01-2024

Du har måske bemærket, at vi har symønstre i vores shop, som har forskellige skålstørrelser. En skålstørrelse inden for syning er IKKE det samme som en skålstørrelse i BH'er, og det er vigtigt, at du kender forskellen og kan finde din skålstørrelse inden for syning, da det vil betyde en verden af forskel for, hvordan den færdige kjole, T-shirt, top eller skjorte sidder på dig.

 

Hvad er en skålstørrelse inden for syning?

 

Inden for syning er din skålstørrelse forskellen mellem dit mål over barmen, dvs. dit mål lige under dine armhuler, og dit brystmål, altså dit mål rundt om barm og ryg på det sted, hvor barmen fylder mest.

 

Langt de fleste symønstre er lavet til en B-skål. Her er forskellen mellem de to brystmål omkring 5 cm. Men for mange er forskellen mellem de to mål enten større eller mindre, hvilket kan gøre, at det færdige tøj ikke sidder helt, som det skal. 

 

Hvorfor er skålstørrelsen vigtig?

 

Hvis du har en større skålstørrelse end B, kan det være, at fx. blusen er for stram hen over barmen, men passer alle andre steder. Hvis det er tilfældet, kan du sikkert opnå en bedre pasform ved at vælge en større skålstørrelse.

 

Det kan også være, at blusen poser hen over barmen, men ellers passer fint. Hvis det er tilfældet, kan en mindre skålstørrelse hjælpe dig med at få den korrekte pasform på blusen.

 

Hvordan finder jeg min skålstørrelse?

 

Det første, du skal gøre for at finde din skålstørrelse, er at tage to mål.

 

Det første mål er dit mål over barmen

Placer målebåndet rundt om dig selv over barmen. Målebåndet skal sidde lige under armhulerne.

Billede af kvinde i grøn kortærmet bluse, der holder et målebånd rundt om sig lige under armhulerne og hen oven over barmen.

 

 

 

Det andet mål er et klassisk brystmål

Placer målebåndet rundt om dig selv hen over barmen på det sted, hvor barmen fylder mest.

Billede af kvinde i grøn kortærmet bluse, der holder et målebånd rundt om sig lige hen over ryggen og det sted, hvor barmen er størst.

 

 

 

Når du har taget de to mål, kan du finde din skålstørrelse ved at bruge følgende regnestykke:

 

Klassisk brystmål – mål over barmen = skålstørrelse

 

A-skål = 2,5 cm forskel

B-skål = 5 cm forskel

C-skål = 7,5 cm forskel

D-skål = 10 cm forskel

DD-skål = 12,5 cm forskel

DDD-skål = 15 cm forskel

 

Det er dog vigtigt at understrege, at dette er en generalisering, og at der er variationer mellem de forskellige mønsterdesignere. Det er derfor vigtigt, at du bruger det måleskema, som følger med mønsteret til at se, hvilken størrelse der vil passe dig bedst. Men det ser vi nærmere på længere nede.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg er mellem to skålstørrelser og ikke er sikker på, hvilken størrelse jeg skal vælge?

 

Det vil komme lidt an på, hvor stor forskel der er mellem dine to mål, og hvordan det tøj, du er ved at sy, ser ud.

 

Hvis du fx syr en bluse, som har en løs pasform over barmen og forskellen mellem dine to mål er 6 cm eller endda 7,5 cm, som svarer til en C-skål, kan det være, at det er fint, at du vælger B-skålen, da det kan være, at der er nok vidde i blusen til at, den sidder fint på dig.

 

Hvis du derimod syr en tætsiddende skjorte, kan det være, at du skal vælge C-skålen eller endda D-skålen, afhængigt af hvor meget vidde der er i den færdigsyede skjorte, og hvor meget vidde du selv ønsker. Du vil bedst kunne finde ud af, hvad der passer dig ved at sy en prøvemodel først, inden du begynder at klippe i dit dyrebare stof.

 

Hvordan vælger jeg den rigtige størrelse?

 

Ofte vil der findes to størrelsestabeller: 

 

- en tabel, der viser kropsmålene for de forskellige størrelser, og 

- en tabel, der viser målene på det færdige tøj

 

Det kan være en god idé at se på målene i begge tabeller, når du skal vælge, hvilken størrelse du vil sy.

 

Ved første øjekast kan det virke uoverskueligt med de mange tal, så begynd med at skrive dine mål ned for over barmen, klassisk brystmål, liv og hofte til at begynde med. Brug derefter disse mål til at finde din størrelse. Det kan være, at dine mål spreder sig over flere størrelser, så det kan være praktisk at sætte ring rundt om dine mål i tabellen med kropsmål. Find derefter de tilsvarende mål/størrelser i tabellen med målene på det færdige tøj. Det vil vise dig, hvor meget positiv eller negativ bevægelsesvidde, der er i det færdige tøj. I forhold til dine faktiske kropsmål vil symønsteret have:

 

Positiv bevægelsesvidde: Det er, når det færdige tøj har mere vidde end din faktiske krop. Symønstre til fastvævede stoffer vil ofte have positiv bevægelsesvidde, så du kan bevæge dig og få tøjet af og på.

 

Ingen bevægelsesvidde: Det er, når det færdige tøj har samme vidde som din faktiske krop. Symønstre til tætsiddende tøj i fastvævede stoffer eller strikstof med en smule stræk vil ofte have samme vidde som det faktiske kropsmål. Det kan fx være en tætsiddende skjorte eller kjole eller tætsiddende jeans med lidt stræk i.

 

Negativ bevægelsesvidde: Det er, når det færdige tøj har mindre vidde end din faktiske krop. Dette ses gerne i symønstre til jersey og andet strækstof. En tætsiddende T-shirt vil ofte have negativ bevægelsesvidde, da stoffet skal strække sig rundt om kroppen for at opnå den ønskede pasform.

Måleskema med mål i tommer og centimeter for forskellige størrelser, hvor en hånd holder en rød kuglepen, og hvor der er sat røde cirkler rundt om forskellige mål i tabellen.

 

 

 

Når du har gjort dette og overvejet, hvor meget plads du vil have i det færdige produkt, kan du begynde at få en idé om, hvilke(n) størrelse(r) du vil sy. Husk på, at størrelserne i symønstre ofte ikke svarer til størrelserne på det tøj, du køber i butikkerne, så glem alt om, hvilken størrelse du plejer at bruge, og se blot på målene i tabellerne som en retningslinje for at få et stykke tøj, som passer dig.

 

Hvilke designere har forskellige skålstørrelser i deres mønstre?

 

Dette er ikke en udtømmende liste, men en liste over de designere, som tilbyder forskellige skålstørrelser i deres mønstre, og som vi fører i vores shop.

 

Chalk and Notch - laver symønstre i str. US 0-30 (EU str. 32-62) med to forskellige skålstørrelser (A/B-skål og C/D-skål).

Cashmerette - laver symønstre i to størrelsesintervaller. Deres ene størrelsesinterval går fra str. US 0-16 (EU str. 30-46), og det andet størrelsesinterval går fra str. US 12-32 (EU str. 42-62) med tre forskellige skålstørrelser - C/D-skål, E/F-skål og G/H-skål.

True Bias - laver symønstre i to størrelsesintervaller, hvor hvert interval er lavet til hver sin skålstørrelse. Det ene interval går fra str. US 0-18 (EU str. 30-48) og er med B-skål, og det andet interval går fra str. US 14-30 (EU str. 44-60) og er med D-skål.

 

God fornøjelse med dit syprojekt!